Onderlinge wedstrijd wat is dat?

“Onderlinge” wil zeggen dat je geen lid hoeft te zijn van een vereniging en geen startkaart hoeft aan te vragen. Aan beide zijn kosten verbonden. Ook hoef je hiervoor geen eigen pony of paard te hebben.

Onderlinge wedstrijden zijn bedoeld voor ruiters zonder eigen pony of paard of ruiters die wel een eigen paard hebben maar eerst een “oefen” wedstrijd willen rijden voor dat ze officieel gaan starten.

Doel:

Op een leuke en leerzame manier kennis te laten maken

met wedstrijden. Door middel van onderlinge wedstrijden ondervinden ruiters op een ongedwongen, speelse manier hoe het is om in wedstrijdverband een dressuurproefje te rijden, of een vaardigheidsproef  te rijden. Een ander doel is de ruiters te stimuleren dat zij correct leren rijden. De beoordeling is volledig gericht op de rijvaardigheid van de ruiters.

Het commentaar van het jurylid is hier ook op gericht. Ruiters krijgen dus zeer concrete aanwijzingen over wat zij kunnen verbeteren in hun rijden. Hier kunnen zij thuis of in de les mee aan de slag.

Onderdelen:

Begeleidingsproef : De begeleidingsproef is een traject met verschillende opdrachten, bijvoorbeeld het rijden over balkjes en het rijden van de sjalom. Op- en afstappen.

De ruiter mag begeleid worden door middel van het bevestigen van een halstertouw aan het bit. Daarnaast mag de ruiter aanwijzingen krijgen over het rijden van de proef. De begeleiding mag slechts plaatsvinden door een persoon die in de rijbaan aanwezig is. Het al dan niet begeleid worden heeft geen invloed op de beoordeling.

Dressuurproef: Tijdens de dressuurproef rij je allerlei figuren, zoals een gebroken lijn, een volte, een slalom en van hand veranderen. In de AA en A dressuur bij het rijden moet je daarbij soms over balkjes draven. Ook krijg je soms punten voor het op- en afstijgen (rijden).

De AA dressuur proef mag begeleid worden.
Spring parcours: 

Bij het springen rij je een parcours en als er fouten worden gemaakt worden hier strafpunten aan toegekend. In  het AA springen mag de  ruiter mag begeleid worden door middel van het bevestigen van een halstertouw aan het bit. Daarnaast mag de ruiter aanwijzingen krijgen over het rijden van de proef. De begeleiding mag slechts plaatsvinden door een persoon die in de rijbaan aanwezig is. Het al dan niet begeleid worden heeft geen invloed op de beoordeling.

In de klasse A spring je ook een oxer. In de klasse B springen (de laagste klasse) wordt ook de rijstijl beoordeeld.


Kleding:

Het is verplicht om een veiligheidscap te dragen die voldoet aan de EN-1384 en VG1 norm.

Bij het rijden zijn de ruiters daarnaast verplicht om rijlaarzen te dragen. De rijlaarzen mogen worden vervangen door een combinatie van jodphurlaarzen en chaps.

Bij het rijden dragen de ruiters bij voorkeur een rijbroek. Wanneer de ruiters niet beschikken over een rijbroek, is het ook toegestaan een andere broek te dragen. Het is dan wel belangrijk dat de broek geen dikke naden heeft aan de binnenkant van de benen, om schuren te voorkomen.

Ten aanzien van de bovenkleding zijn er geen verplichtingen. Een rijjasje is toegestaan.

De dag van de wedstrijd:

Zorg dat je pony er netjes uit ziet. Poets hem goed en vlecht zijn manen in.

Zorg dat je op tijd aanwezig bent, ongeveer een uur voordat je je proef moet rijden. Neem de tijd om rustig rond te kijken in de bak of op het terrein.

Als je aankomt meld je dan bij het wedstrijdsecretariaat.

Ga nog even naar de wc voordat je gaat opstappen, dan weet je zeker dat je tijdens de proef niet hoeft.

En misschien nog wel de belangrijkste tip: De wedstrijd rij je voor je plezier. Het moet leuk zijn voor jou en de pony/paard. Het is helemaal niet erg als er dingen niet goed gaan, het belangrijkste is dat je een leuke dag hebt.


Tips voor de begeleiders/voorlezer:

Zorg ervoor dat u de plaats van de letters in de rijbaan kent.

Begin pas als de jury dat aangeeft.

Maak er de gewoonte van om alle onderdelen tweemaal achtereen voor te lezen. Dit maakt de ruiter makkelijker.

Zorg ervoor dat u weet welke aanwijzingen u mag geven.

Concentreer u zich op het voorlezen en laat u niet afleiden.