"Plezier maken met paarden in een positieve

leeromgeving gericht op de ontwikkeling van

de ruiter en met het oog voor het welzijn van het paard"

Les nemen is zeker bij paardrijden heel belangrijk. Een paard is een levend wezen. Je moet goed weten hoe je daarmee moet omgaan. Zeker als je de kans op ongevallen zo klein mogelijk wilt maken. Omgaan met pony's en paarden leer je tijdens de lessen. Goede instructeurs zijn daarbij een voorwaarde.     

Stal Veldhoeve vindt veilig en verantwoord paardrijden erg belangrijk. 

Wat zijn de mogelijkheden?

Beginnerlessen: 

Veel ruiters die bij ons beginnen met rijden stappen voor de eerste keer op een pony/paard.

Zij beginnen met  4  privé- longe lessen. Hierbij wordt het paard door de instructeur aan een lange, platte lijn (de 'longe') vastgehouden en het paard loopt in een cirkel (in ruitertaal een 'volte') om de instructeur heen. Er wordt rustig begonnen met stappen, waarbij de ruiter of amazone vertrouwd gemaakt wordt met de zit, de juiste houding en dergelijke. Daarna worden de andere 'gangen' aangeleerd; draf en galop. Evenwichtsoefeningen tijdens het rijden zorgen ervoor dat de  ruiter of amazone de juiste balans leert te vinden. In draf moet men met de armen over elkaar kunnen licht rijden om door te stromen naar de duo lessen. Afhankelijk van de aanleg en de vorderingen van de ruiter of amazone, kan na een aantal longe lessen los in de duo les meegereden worden, of (als u daar de voorkeur aan geeft) in een privé les.

 

Duo les:

Voor de duo les is enige zelfstandigheid gewenst, de ruiter of amazone kunnen dan zelf zadelen met behulp van ouders. Het hoofdstel kan met behulp van ouders of instructeur om gedaan worden. Ook kan de ruiter of amazone zelf aandraven en stappen. In deze lessen blijven we op een speelse manier bezig, figuren leren, slalom om de pionnen. Ook wordt er in deze lessen aan de verlichte zit gewerkt, zodat ze in draf balkjes kunnen rijden.

De ruiters galopperen een voor een, en zoveel mogelijk los.

 

Groepsles:

Zelf zadelen is dan geen probleem meer.

Deze ruiters en amazones zijn al zo ver dat ze in stap en draf alles redelijk beheersen, in de galop een volte galopperen en een sprongetje maken. In de galop niet meer het zadel vasthouden en goed in balans zitten. In de les zal de instructie rekening houden met het niveau van de ruiter en amazone onderling.

Wij geven op een duidelijke, consequente en speelse manier les.